tiistai 28. syyskuuta 2010

Hämärän kaupan ilta



Perinteinen Hämärän kaupan ilta vietettiin Lieksassa 24.9.2010. Karnevaalitunnelmissa järjestetty tapahtuma rantautui koko illan ajaksi Pielisentiellä jo kolmannen kerran. Hämärän kaupan ilta keräsi taas ennätysmäärä esittelijöitä. Noin 140 esittelijää oli levittäytynyt koko Pielisentien pituudelle ja näin ollen kovaksi tavoitteeksi asetettu 100 myyjän tavoite ylitettiin kirkkaasti. Tapahtumasta on muodostunut koko kaupungin kohtauspaikka, joka tuo yhteen ihmisiä myös muualta Pielisen Karjalasta.



Arvioiden mukaan kadulla tungeksi jopa tuhansia ihmisiä joten tuntui että koko Lieksa oli herännyt keskelle hämärän kaupan huumaan.



Amcor Flexibles Finland Oy:n tehtaanjohtaja Hannu Kontiainen myhäili tyytyväisenä jo alkuillasta. Hänen teltassaan päivystivät kummiluokan oppilaat, jotka ovat keskuskoulun 8-luokan oppilaista koottu yrittäjyysluokka. Toiminnan tavoitteena on säilyttää nykyiset työpaikat ja saada uusia työntekijöitä alalle. Yritys halusi tempauksellaan tehdä toimintaansa tunnetuksi kaupunkilaisten keskuudessa ja oppilaat selvittivät kyselyllä tunnettavuuden määrää.

Joensuulainen matkatoimisto Matka-Agenttien Laila Hirvonen ja Tarja Karjalainen olivat myös myymässä ja markkinoimassa tuotteitansa.



Lieksaan heidät oli innostanut Taisto Lehikoinen, Lieksan Kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja ja idean isä. Taisto oli erittäin tyytyväinen illan onnistumiseen. Ihmisiä oli paljon ja palaute sekä myyjiltä että ostajilta oli hyvä – kauppa kävi hyvin vaikkakin pimeänä.



Illan ohjelma oli hyvin monipuolinen pitäen sisällään: paikallisia bändejä, karaokea, tulitaiteilijan, puuhatelttan lapsille , opastettuja kierroksia Pielisentiellä jne..

Kulttuurikeskuksella nähtiin myös poikkitaiteellinen muotinäytös Wasket Catwalk, joka on rakennettu Lieksalaisen mallin Rosawitha Möhringin omaelämänkertaan. Tapahtuman taustalta löytyvät myös Lieksan Yrittäjät ry eri kulttuuritoimijoiden lisäksi. Varmaa kuitenkin on että Lieksassa toivotaan Hämärän kaupan harjoittamista tulevinakin vuosina.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Environment Online - ENO



Environment Online - ENO Juhli 21.syyskuuta 2010 Upeaa kymmenvuotista taivaltaa Kolilla, Lieksassa. ENO-Environment Online© on kestävän kehityksen kansainvälinen verkkokoulu, jossa oppilaat opiskelevat ympäristöteemoja ja tuottavat tietoa omasta ympäristöstään kaikkien jaettavaksi. 21.syyskuuta 2010 ENO Programme vietti kymmenvuotisjuhlaansa kolilla kansainvälisenä rauhanpäivänä.

Aamuisen sumun peittämä Koli tarjosi loistavat puitteet kansainväliselle kutsuvierasjoukolle. Sumun keskeltä huipulle nouseva hissi vei näyttävästi vieraat kohti tilaisuuden pääpaikkana toiminutta Luontokeskus Ukkoa.



Tilaisuuteen oli kutsuttu kutsuvieraita ja suurlähettiläitä yli 10 maasta, jopa Tukholmasta saakka. Tilaisuudessa juhlapuheen puhui professori Reijo E Heinonen, otsikolla "Towards A New Understanding of Ethical Dimensions of Forests - Historical Teology And Religious Education." Juhlassa palkittiin myös Indonesia, jossa viime toukokuussa 3651 sikäläistä ENO-koulua istutti 580 000 puuta. Indonesian suurlähettiläs Harry Purwanto painotti pitämässään puheessa että ympäristön tulevaisuus on onneksi hyvissä käsissä, omien lastemme. Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli samaan aikaan YK:n yleiskokouksessa, mutta lähetti kirjalliset tervehdyksensä tilaisuuteen.

Mika Vanhasellakin oli hiukan perhosia vatsassa kun suorana verkkoon ympäri maailman lähetettävässä tilaisuudessä live yhteyttä alettiin muodostamaan Sambiaan. Mika Vanhasen huoli osoittautui turhaksi kun isolle screenille heijastui hymyilevät kasvot. Tätä oli todistamassa myös Sambian suurlähettiläs joka oli saapunut paikalle aina Tukholmasta saakka.



Tilaisuuden jälkeen kutsuvieraat aloittivat siirtymisensä läheiselle ENO Peace Park -alueelle, johon suurlähettiläiden oli tarkoitus istuttaa yhdessä oppilaiden kanssa oman maansa rauhanpuun.



Mika Vanhanen johdatti kutsuvieraat ENO Piece Parkiksi nimetylle alueelle.



Eri maiden puut istutetiin kehään aakkosjärjestyksessä.



Istutustyyli oli vapaa sillä tärkeintä oli päästä taas askeleen verran lähemmäs 100 miljoonan puun tavoitetta vuodelle 2017. Malesian edustajakin ilmiselvästi nautti mahdollisuudesta istuttaa oman maansa puu muistoksi tästä päivästä tuleville sukupolville.



Samana päivänä tuhannet ENO-koulut istuttivat puita ympäristön ja rauhan hyväksi ympärimaailmaa. Juhlallinen tilaisuus päättyi yhteislauluun "Hi And Ho - We Plant Trees!" jota säesti kitarallaan tilaisuuden isäntä ja ENO programmea koordinoiva Mika Vanhanen. Mika ja hänen taustaorganisaatio tahot saavat aidosti olla ylpeitä itsestään ja toiminnastaan. ENO Programme on luonut jotain sellaista mistä me muut olemme ehkä osanneet vain unelmoida. Alla Maestro itse.



Alkuun verkkokoulun suunnittelusta vastasivat Mika Vanhanen ja Urpo Ahlholm yhteistyössä Joensuun yliopiston kanssa. Vuodesta 1999 alkunsa saanut organisaatio on paisunut jo yli 150 maahan ja mukaan on jo liitynyt jo yli 6000 koulua. Kasvuvauhti näyttää vain vuosi vuodelta kiihtyvän. Kaikki mukaan Eno Programmeen. Yhdessä pääsemme vuodelle 2017 asetettuun 100 miljoonan istutetun puun tavoitteeseemme.

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Ursak - Vauhtia ja Vaarallisia tilanteita



Seikkailu-urheilijat kisailivat Patvinsuolla ja Koitereella Ursak-kilpailuissa.

Karelian Seikkailu-urheilijoiden eli KarSun järjestämän ursak-kisa on Seikkailu-urheilu kisa joissa mitataan kovaa fyysistä ja henkistä kuntoa. Eli suomeksi paidat kastuu ja pinnat kiristyy. Kilpailuun starttasi avoimen sarjan 10 tunnin taistoon kahdeksan eri joukkuetta ja kuntosarjan viiden tunnin "minirääkkiin" peräti 15 joukkuetta. Kisa on myös taktinen taisto jossa taistelua käydään muita ja kelloa vastaan. Näin ollen Karsun joukkuekkin suunnitteli kisareittiänsä yön pimeinä tunteina.



Rata koostui vaikeusasteeltaan erilaisista haasteista. Heti alkuun "kahlaamistyyliset" veteen sijoitetut rastit tekivät joukkueille selväksi ettei ainakaan helppoa Itä-Suomessa ei tule olemaan. Valittavana oli joko 114km täysrääkki tai "kuntosarjalaisten" kevyt 50km "perusrääkki". Kuntosarjaan osallistunut Legendaarinen Heikki Hamunen väitti valmistautuneensa lepäillen ja tankkaillen. Useimmat käyttivät tätä taktiikkaa kisan jälkeen, eikä ennen kisoja. Kuten kuvasta näkyy.



Kisajärjestelyt sujuivat rautaisella ammattitaidolla niin kuin aina ennenkin ja järjestäjille sateli kiitosta joka taholta. Myös säät suosivat kilpailijoita joten tapahtumalle on taatusti tilausta tulevinakin vuosina.



Voittajaksi 10h "täysrääkissä" selviytyi Free Adventure, toiseksi Vaarojen Maraton ja kolmanneksi ForteSport. Kuntosarjassa voittoon taisteli Är-Team, toiseksi tuli RasPi ja kolmanneksi sijoittui Murhisuon Jytke. Onnea voittajilla ja kaikille maaliin selvinneille. Nähdään ensi vuonna samoissa merkeissä Pohjois-Karjalassa. Susitaival kutsuu teitä myös tulevaisuudessa.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Sadonkorjuutapahtuma Joensuussa



Viikonloppuna Joensuussa pidettiin perinteinen sadonkorjuutapahtuma. Tapahtuman pitopaikkana toimiva Matkustajasatama oli täyttynyt taas perinteisesti tuoreiden vihannesten, sienten ja marjojen ystävistä. Lähiruoka on aina ollut Pohjois-Karjalaisille tärkeä asia jonka tärkeyttä ei sovi koskaan väheksyä.



Perinteinen taidolla ja tunteella haudutettu ruispuuro teki taas kauppansa ja puuronystäviä olikin kokoontunut Matkustajasatamaan ihan jonoksi asti.



Sadonkorjuujuhlista voi tuoda kotiinsa todellisen syysherkkujen kattauksen koko perheelle tai miksei vaikka syksyisiin sukujuhliinkin asti. Tarjolla on monenlaisia raaka-aineita joita kaikkia yhdistävät paikallisuus, perinteet ja tuoreus.



Sataman esiintymislavana toiminut Mettätivolinlava sai raikuvat aploodit yleisöltä kun kyläyhdistyksen rouvat vetivät lauluja taiteella ja tunteella. Tässä esityksessä kiteytyi koko juhlien vilpitön tunnelma.



Väkimäärästä päätellen tapahtumalle on tilausta myös tulevaisuudessakin joten saamme nauttia syksyn sadosta myös ensivuonnakin.

Nurmeksen Elokuvajuhlat



9.9.-12.9.2010 pidettiin Nurmeksessa ensimmäiset Nurmeksen Elokuvajuhlat. Tapahtumamatkailuhanke oli avajaispäivänä paikalla seuraamassa juhlien kulkua Nurmeksessa. Perjantaina olikin Nurmeksen torille kokoontunut torin täydeltä juhlayleisöä seuraamaan Lauri Karhuvaaran juontamaa avajaistilaisuutta.



Eikä julkisuuden henkilöiden lista siihen vielä päättynyt. Paikalla olivat myös mm. laulaja/näyttelijä/ohjaaja Mari Rantasila, kirjailija Heikki Turunen, ohjaaja Timo Koivusalo ja näyttelija Kai Lehtinen sekä monet muut.



Torilta saattoi bongata myös monta TV-yhtiötä kotimaasta ja ulkomailta, jotka olivat myös tekemässä juttua Elokuvajuhlista. Venäläinen TV-ryhmä oli paikalla tekemässä juttua Juhlista oman maansa televisioon. He saivatkin kokea hauskoja hetkiä Elokuvajuhlatoimiston edessä kun näyttelijä Kai Lehtinen pisti ihan tanssiksi asti toimittajanaisen kanssa. Tämä performanssi sai hymyn nousemaan koko TV-ryhmän kasvoille.



Elokuvajuhlissa oli monenlaista ohjelmaa. Oli Elokuvaristeilyjä Pielisellä, Markkinatoria, Juhlatelttaa, Filmikahvilaa, Keskustelutilaisuuksia jne.. Taatusti paljon tarjontaa ja juhlahumua jokaiselle kultuurinnälkäiselle Juhlavieraalle. Juhlien iltaohjelma painottui Hyvärilän Matkailukeskuksen alueelle, joka tarjosi fantastiset puitteet iltaohjelmalle. Golfkenttien ympäröimä, Pielisen rannalle sijoittuva Hyvärilä on ainutlaatuinen kokonaisuus ja miljöö joka ei Juhlien pitopaikkana voisi enää paremmin toimia.



Iltapäivällä Hyvärilän juhlateltta virittäytyi illan ohjelmaan. Viikonlopun aikana teltassa esiintyivät mm. Mari Rantasila, Maria Lund, Sakari Kuosmanen ja monet muut.



Jos oli juhlioilla puitteet kunnossa ei ruokahuoltoakaan voinut paljoa moittia. Alueelta löytyi kukapas muu kuin Pohjois-Karjalan kuuluisin Kauhakapelimestari Tarmo Wasenius. Tarmo oli oppilaitoksen kera valmistelemassa kuuluisaa Körpäkkä Baariaan nälkäisille Juhlavieraille. Körpäkkä, tuo Karjalainen vastine Pitsalle teki illalla varmasti kauppansa olihan asialla sen luokan ammattilainen ruokakulttuurin saralta.



Nurmeksen Elokuvajuhlat ovat tulos loistavasta yhteenhiileen puhaltamisesta ja omaan tekemiseen uskomisesta. Me kaikki toivomme menestystä ja jatkomoa Nurmeksen Elokuvajuhlille tulevinakin vuosina.

torstai 9. syyskuuta 2010

Syysmarkkinat Joensuun kauppatorilla



9.-10.9 pidettävät Syysmarkkinat herättivät Joensuun kauppatorin jälleen eloon. Joensuun torilla pitkään jatkuneet markkinaperinteet saivat jatkoa kun markkinaväki oli kokoontunut Joensuuhun kauppaamaan omia tuotteitaan Pohjois-Karjalaisille asiakkailleen.



Ihmisiä olikin kerääntynyt jo aamutuimaan melkoinen määrä ottamaan selvää tämän vuoden tarjonnasta. Ja tarjollahan on oli kaikki se mitä saattoi tarvita sekä myös paljon sitä mitä ei koskaan tule edes tarvitsemaan. Toisaalta sitähän torimarkkinat ovat parhaimmillaan. Paljon kaikkea, ihan kaikille.