tiistai 21. syyskuuta 2010

Environment Online - ENO



Environment Online - ENO Juhli 21.syyskuuta 2010 Upeaa kymmenvuotista taivaltaa Kolilla, Lieksassa. ENO-Environment Online© on kestävän kehityksen kansainvälinen verkkokoulu, jossa oppilaat opiskelevat ympäristöteemoja ja tuottavat tietoa omasta ympäristöstään kaikkien jaettavaksi. 21.syyskuuta 2010 ENO Programme vietti kymmenvuotisjuhlaansa kolilla kansainvälisenä rauhanpäivänä.

Aamuisen sumun peittämä Koli tarjosi loistavat puitteet kansainväliselle kutsuvierasjoukolle. Sumun keskeltä huipulle nouseva hissi vei näyttävästi vieraat kohti tilaisuuden pääpaikkana toiminutta Luontokeskus Ukkoa.



Tilaisuuteen oli kutsuttu kutsuvieraita ja suurlähettiläitä yli 10 maasta, jopa Tukholmasta saakka. Tilaisuudessa juhlapuheen puhui professori Reijo E Heinonen, otsikolla "Towards A New Understanding of Ethical Dimensions of Forests - Historical Teology And Religious Education." Juhlassa palkittiin myös Indonesia, jossa viime toukokuussa 3651 sikäläistä ENO-koulua istutti 580 000 puuta. Indonesian suurlähettiläs Harry Purwanto painotti pitämässään puheessa että ympäristön tulevaisuus on onneksi hyvissä käsissä, omien lastemme. Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli samaan aikaan YK:n yleiskokouksessa, mutta lähetti kirjalliset tervehdyksensä tilaisuuteen.

Mika Vanhasellakin oli hiukan perhosia vatsassa kun suorana verkkoon ympäri maailman lähetettävässä tilaisuudessä live yhteyttä alettiin muodostamaan Sambiaan. Mika Vanhasen huoli osoittautui turhaksi kun isolle screenille heijastui hymyilevät kasvot. Tätä oli todistamassa myös Sambian suurlähettiläs joka oli saapunut paikalle aina Tukholmasta saakka.



Tilaisuuden jälkeen kutsuvieraat aloittivat siirtymisensä läheiselle ENO Peace Park -alueelle, johon suurlähettiläiden oli tarkoitus istuttaa yhdessä oppilaiden kanssa oman maansa rauhanpuun.



Mika Vanhanen johdatti kutsuvieraat ENO Piece Parkiksi nimetylle alueelle.



Eri maiden puut istutetiin kehään aakkosjärjestyksessä.



Istutustyyli oli vapaa sillä tärkeintä oli päästä taas askeleen verran lähemmäs 100 miljoonan puun tavoitetta vuodelle 2017. Malesian edustajakin ilmiselvästi nautti mahdollisuudesta istuttaa oman maansa puu muistoksi tästä päivästä tuleville sukupolville.



Samana päivänä tuhannet ENO-koulut istuttivat puita ympäristön ja rauhan hyväksi ympärimaailmaa. Juhlallinen tilaisuus päättyi yhteislauluun "Hi And Ho - We Plant Trees!" jota säesti kitarallaan tilaisuuden isäntä ja ENO programmea koordinoiva Mika Vanhanen. Mika ja hänen taustaorganisaatio tahot saavat aidosti olla ylpeitä itsestään ja toiminnastaan. ENO Programme on luonut jotain sellaista mistä me muut olemme ehkä osanneet vain unelmoida. Alla Maestro itse.



Alkuun verkkokoulun suunnittelusta vastasivat Mika Vanhanen ja Urpo Ahlholm yhteistyössä Joensuun yliopiston kanssa. Vuodesta 1999 alkunsa saanut organisaatio on paisunut jo yli 150 maahan ja mukaan on jo liitynyt jo yli 6000 koulua. Kasvuvauhti näyttää vain vuosi vuodelta kiihtyvän. Kaikki mukaan Eno Programmeen. Yhdessä pääsemme vuodelle 2017 asetettuun 100 miljoonan istutetun puun tavoitteeseemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti