perjantai 16. heinäkuuta 2010

Ilo viettää kesälomaa Pohjois-Karjalassa



Tapahtumamatkailuhanke oli saanut vieraita Joensuuhun Hämeenlinnasta saakka. Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitoksen tutkimuskeskuksen johtaja Jarmo Viteli puolisoineen oli saapunut kutsusta kokemaan unohtumattomia elämyksiä Pohjois-Karjalaan. Vitelillä on erittäin pitkäaikainen kokemus kansallisten ja kansainvälisten kokousten, kongressien, seminaarien ja tapahtumien järjestämisestä. Viteli saapui paikalle ottaakseen selvää siitä mitä tarjottavaa Joensuulla ja Pohjois-Karjalalla olisi erilaisiin tapahtumiin. Isännöintivastuun oli osakseen saanut Karelia Expert Matkailupalvelu Oy.















Tutustuminen alkoi Joensuun torilta. Pitkänmatkalaisten näläntunteen tyydyttämiseksi oli retken isäntä varannut Joensuun torille todellisen Karjalaisen kesäherkun. Perinteiset Karjalaiset voissapaistetut muikut tekivät tehtävänsä ja tyytyväinen pariskunta ihasteli tämän vedenviljan lisäksi Joensuun Popkadulta kuuluvaa musisointia. Hämmästys paikan vilpittömästä, kansainvälisestä tunnelmasta ei jättänyt heitä kylmäksi. Osasyynä oli myös +33 asteen helle joka loi loistavat puitteet tuleville päiville.















Joensuun torilta pariskunnnan matka suuntautui Juuan Kivikeskukseen. Kivikeskus oli pariskunnalle suuri yllätys. Vitelin mukaan se että Juukaan oli onnistuttu luomaan kiviteeman ympärille näin vaikuttava kokonaisuus oli uskomaton yhteistyönnäyte.















Seuraavaksi oli vuorossa Suomen kansallismaisema. Kolilla pariskunta kiipesi Ukkokolin huipulle. Peilityyni Pielinen siinti pariskunnan takana luoden taatusti ikimuistoisen kuvan Vitelien verkkokalvoille. Kolin käynti oli Jarmon vaimolle ensimmäinen kerta muttei taatusti viimeinen. Jarmo puolestaan oli vanha Kolin kävijä. Jarmon sukujuuria löytyy mm. Ilomantsista jossa hän kaiholla kertoi viettäneensä useammankin kesäloman nuoruusvuosinaan. Tämä retki oli tavallaan paluu hänen juurilleen.















Kolilta matka jatkui nostalgisissa tunnelmissa Autolautta Pielisellä kohti Lieksaa. Vitelin mielestä se että matka taittui vanhan, aikoinaan Norjan vuonoja seilanneen laivan kannella ei olisi voinut olla parempi ajatus. Laivan kannelta he saivat todellisen kuvan Pielisestä ja Pohjois-Karjalaisen järvisuomen kauneudesta. Laivan ravintolasta heidän valinta oli, kuinkas muutenkaan Karjalan piirakat munavoilla.

Kesken matkan Jarmoa alkoi kiehtoa Pielisen kauneus jo siinä määrin että keskustelu kääntyi kesämökin hankintaan Pielisen rannalta. Lieneekö syynä ollut +35 asteen helle vaiko Pielisen kauneus. Nähtäväksi jää saammeko yhden paluumuuttajan lisää Pohjois-Karjalaan. Toisaalta kuten oheisen kuvan tuoma todistusaineisto hyvin osoittaa ei Jarmo voi moisista ajatuksista paljoa syyttää.















Lieksan satamasta matka jatkui Ruunaan Neitikoskelle. Paikalla heitä odotti paikallinen melontaopas joka oli järjestänyt heille retken "High Lightina" koskenlaskua Ruunaan Neitikoskella. Koskenlasku ei pariskunnnan yllätykseksi tapahtunutkaan ihan perinteiseen tyyliin kumilautalla tai koskiveneellä vaan tamden-koskikajakilla. Majoittautumisen jälkeen siirryttiin Neitikosken niskalle jossa pienen harjoittelun ja turvaohjeiden jälkeen oli vuorossa itse koskenlasku. Neitikoski on erittäin turvallinen koski lämpimän veden ja kivettymyytensä vuoksi. Parasta ja haastavinta itse koskessa on se että itse suurin "kurimus", kuuluisa Neitikosken stoppari odottaa laskijaa heti kosken alussa. Merkille pantavaa oli että verbaalisesti lahjakkaana ja puheliaanakin tunnettu Jarmo päätti kuunnelle hyvän oppilaan tavoin melontaohjaajansa ohjeita. Lisäksi lähestyvä stoppari sai Jarmonkin kovin hiljaiseksi. Laskun jälkeen Jarmon rantauduttua Neitikosken kävelysillan juureen ei tunteille tuntunut löytyvän sanoja. Sitä itsensä voittamisen tunnetta ei kuulemma voinut edes kuvailla. Jarmon jälkeen olikin sitten vuorossa parinkunnan kauniinpi osapuoli joka myös selvitti kosket upeasti. Lasku kiehtoi molempia siinä määrin että he päättivät laskea kosket useamman kerran. Ohessa molempien taiturein tyylinäytteet:

Jarmo Viteli:















Ja Arja Viteli:















Illalla oli vielä ohjelmassa saunomista ja uitia Neitikosken suvannossa. Illallisen jälkeen oli aika käydä yöpuulle. Seuraavana päivänä he jatkoivat matkaa Ruunaan Retkeilykeskuksen kautta takaisin Joensuuhun. Joensuussa oli aika käydä läpi retken antia. Jarmo piti Joensuuta ja Pohjois-Karjalaa erittäin potentiaalisena Tapahtumamatkailu paikkana. Joensuu kokous, kongressi ja tapahtumatiloineen yhdessä Pielisen Karjalan oheisohjelmien kanssa tarjoavat vertaansa vailla olevat puitteet eri tapahtumille. Vielä kuin pisteeksi iin päälle muistivat Joensuun Parkkiperhoset torille autonsa parkkeeranneita pitkänmatkalaisia lahjalla joka säästi heidän matkakassastaan 40 euroa. Mitä parasta PR:ää koko kaupungille. Vitelit halusivat erityisesti kiittää Kareli Expertiä upean lomansa järjestämisestä Pohjois-Karjalaan sekä Joensuun Parkkipirkkoja sekä Timanttiset Kulta Centeriä loistavista lähdöntunnelmista.























Jos jotain lukijaa kiinnostaa oheisen kaltaiset elämykset tulee heidän ottaa viipymättä yhteyttä osoitteeseen:

www.visitkarelia.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti