maanantai 22. marraskuuta 2010

Yksin sateessa? -tanssin ja improvisaation festivaali Joensuussa 27.-30.11.2010



Yksin sateessa? -tanssin ja improvisaation festivaali tuo Joensuuhun neljän päivän ajaksi mielenkiintoisia esityksiä, tilaisuuksia ja persoonia ympäri Suomen. Vuoden 2010 teema on aika ja ajattomuus. Se vie katsojat ikiaikaisten, mutta ajankohtaisten kysymysten äärelle.

Marraskuussa Joensuussa torjutaan kaamosta nelipäiväisillä tanssin ja improvisaation festivaaleilla. Itäinen tanssin aluekeskus järjestää festivaalin joka vuosi yhteistyössä alueen yhteistyökumppaneidensa kanssa. Tarkoituksena on tuoda yhteen tanssin ammattilaisia, katsojia, tutkijoita, opiskelijoita ja vaikuttajia puhuttelevan, moneksi muuntuvan ja dynaamisen taiteenlajin eri alueilta.

Vuoden 2010 teema on aika ja ajattomuus. Se vie katsojat ikiaikaisten, mutta ajankohtaisten kysymysten äärelle. Aika kuljettaa meitä uskollisesti eteenpäin joka päivä, mutta miten tanssien voi lähestyä mennyttä ja nykyhetkeä? Teema kulkee läpi festivaalin ohjelmiston tarjoten vaihtoehtoisia reittejä ikiaikaisten aiheiden lähestymiseksi.



Yksi mielenkiintoisimmista esityksistä on tanssija-performanssitaiteilija Johanna Tuukkasen teos Acts of Clothing, jonka konseptin hän on lainannut brittitaiteilija Marcia Farquharilta. Teoskonseptissa nainen on yksin catwalkilla koko elämänsä läpi ulottuvan vaatekomeronsa kanssa kertomassa tarinoita vaatekappaleiden johdattelemana.



Festivaaleilla nähdään myös maailmalla tunnetuksi tulleen, joensuulaislähtöisen Jyrki Karttusen teos Digital Duende samassa illassa Tommi Kitti & Co:n kanssa. Tommi Kitti on ollut kuluvana vuonna julkisuudessa jäähyväiskiertueensa vuoksi: Jo kymmenen vuotta toimineen legendaarisen nykytanssin konkarin tanssiryhmän esitys Joensuussa on ryhmän viimeisiä.



Festivaali jalkauttaa tanssin myös ulos estradeilta. Joensuun kirjastolla tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, kun kirjoitettu teksti muuntuu tanssiksi. Jenni Koistisen työryhmän teos tänään.täällä.me: paikka auringossa perustuu kullekin katsojalle valmistettavaan henkilökohtaiseen tanssiin. Tanssija ottaa katsojan henkilökohtaisesti vastaan ja pyytää häntä kirjoittamaan paperille havaintoja, kokemuksia ja tuntemuksia kuluneesta päivästään. Sen jälkeen tanssija valmistaa ja esittää katsojalle tanssin käyttäen materiaalina hänen kirjoitustaan.

Tanssin, ruumiillisuuden ja ajankulun mielenkiintoisia kytkentöjä tarkastellaan Itä-Suomen yliopiston järjestämässä seminaarissa, jonka pääpuhujana vierailee suomalainen tanssintutkija Anne Makkonen yhdessä pitkän linjan tanssitaiteilija Leena Gustavsonin kanssa. Miten mennyttä aikaa voi lähestyä kehon, ruumiillisuuden ja aistien avulla? Millaiseksi historia muotoutuu, kun sitä tutkitaan tanssin avulla? Voiko liikkeellä kuunnella? Tanssin hyvinvointivaikutuksia taas pohditaan Pohjois-Savon taidetoimikunnan järjestämässä Liikkeestä voimaa -keskustelutilaisuudessa.

Aika kuljettaa meitä uskollisesti eteenpäin joka päivä, mutta miten tanssien voi lähestyä mennyttä ja nykyhetkeä?

Lisätietoja: www.itainentanssinaluekeskus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti